Ervaringen

Wat er werd gezegd en gedeeld: 

-Wat een heerlijke zangmiddag hebben wij beleefd. Ik weet niet wat er gebeurd is maar het was voelbaar! Het Mantra licht doorstraalde alles.                                                                    En dan jouw parate kennis over dit onderwerp en alles uit het hoofd!  Indrukwekkend. ….Dank je wel  dat je je onvoorwaardelijke liefde zo duidelijk liet voelen waardoor ik een stukje los kon laten….. Tineke O, oktober 2023

Lieve Tonke, dank je wel voor je zanglessen, dank je wel voor je begrip, het aansluiten, voor de veiligheid die je bood. En dank je wel voor je mooie zang, voor het laten kennismaken met de resonantieklanken die recht mijn hart instroomden. Jouw lessen sloten aan bij mijn verlangen om meer moed te hebben. Ik kwam tegen hoe het zoeken is tussen grensverleggen en veilig blijven voelen. Dank je wel voor het tonen van het koord ertussen. Ik ga met een gevuld hart vol klanken verder, Frida D.

“Mijn belangrijkste ervaring was weer de ruimte en eenheid die ik in mezelf en bij anderen heb ervaren. Een heel sterk samenzijn ook, wat een bevrijding van mijn klemmende zelfspot. Heerlijk! “

Anna

Bij Tonke heb ik me veilig gevoeld, heb ik gelachen, heb ik tranen gelaten, heb ik mee geresoneerd op de klanken, heb ik me gezien gevoeld, heb ik me gehoord gevoeld in waar mijn grenzen lagen, heb ik genoten van haar lach, heb ik de eerste stappen in mijn stem laten horen gezet en bovenal heb ik mijn ziel kunnen voeden. Dank je wel Tonke voor je oprechtheid voor de aansluiting die je maakte, de veiligheid die je bood en natuurlijk voor jouw mooie stem die live zo enorm bij me binnenkwam. Maria G, sept.’23

……Wat ik het meeste meeneem uit deze cursus is de basishouding en het daarmee het openen van (emotionele) blokkades langs de ruggenwervel en nekwervels. Het is een heel bewust, diepgaand voelen dat hiermee gepaard gaat. De trillingen van de zang voeren op deze manier alles mee wat losgelaten mag worden. Ook het centrum voelen met kleine cirkeltjes maken met het bekken en/of hoofd is erg behulpzaam. …….Elke keer als ik weer een cursus bij jou volg komt er weer veel naar buiten. Ik voel daar ook altijd de ruimte voor. Ik vind het intrigerend hoe diep sommige spanningen in het lichaam vastgehouden worden. Het is ontzettend fijn als dit de ruimte krijgt om te stromen.    Dankjewel Tonke voor weer een mooie en leerzame cursus!”      Timo

“Ontdekt bij mezelf dat de doorbraak komt als ik against all odds doe wat ik voel en wil doen, nl zingen. Mijn stem trilt en kraakt, of de de toon goed is weet ik niet, maar alles wordt beter doordat mijn ademruimte oneindig lijkt te worden wanneer ik me ‘overgeef’ aan wat wil komen. Ik heb door jullie reactie ontdekt dat ik iets waardevols heb bij te dragen en wil dit heel graag verder onderzoeken.”                

Ferieke, aug. “23

” Wat mij raakte in deze groep is de toewijding van iedereen en het respect voor elkaar. Iedereen kon zichzelf zijn wat een gevoel van vertrouwen gaf. Dit zegt over mijzelf dat ik mij lang niet in elke groep op mijn gemak voel, denk ik.”
“……….Dat de tonen al in de ruimte om je heen zijn en dat je de ademhaling alleen maar hoeft te ontvangen. Dat ik dus eigenlijk niets hoef te forceren en alleen maar dichtbij mezelf hoef te blijven. Ook de verwondering vind ik een mooi gegeven wat voor mij het zingen nog aangenamer maakt. En dat er veel ongetrainde spieren zijn in mond en tong. Het resoneren in de holtes van je hoofd, is een mooie sensatie. Hier valt voor mij nog veel te oefenen en te ontdekken.”

Astrid K, voorjaar ’23

Ik wil jullie nogmaals danken voor de mooie dag gister. Ik vond het een erg open en ontspannen dag, met veel ruimte en liefde voor elkaar. Bij mij is zeker ook het een en ander losgekomen!” 

Warme groet, Timo

“Tonke! Je zingt op dit fimpje met stralende ogen en je mond wijd open. Hier is Miepski Maria en ik zit voor mijn computer en zie jou op youtube, ik zing mee met jou, met stralende ogen en mijn mond wijd open. Ik moet wel! Wij kennen elkaar 20 jaar, al van voor de tijd dat de term ‘stembevrijding’ werd uitgevonden. Op jouw etage in Amsterdam, zag ik je voor het eerst. Ik heette toen nog Miep en jij heette Yashodhara. Jarenlang was jij mijn moeder, mijn lerares, mijn baken in een zware tijd. Ik piepte weken achter elkaar ‘AHHHH’, terwijl jij me begeleidde op je harmonium. Je straalde, en zei: ‘het is ZO mooi!’En ik piepte moedig verder. Lachend en in tranen, maar het was zo heerlijk en het gepiep werd in de loop der maanden langzaam klanken en zingen. En in de loop der jaren, kwam mijn stem tot leven en ook mijn ziel en mijn hart ging open en mijn leven veranderde steeds meer. Naar het licht! Onder jouw liefdevolle begeleiding en steun, naar het licht! Stilteretraites in Nederland en in India, ik volgde je en ik werd van een dwalende Miep een tevreden Maria. Zingen, zingen, zingen.”

“Lieve Tonke, Ik voelde me na de workshop heel dicht bij mijn gevoel en heel liefdevol. Je eigen stem, klank naar buiten brengen ‘puur’ en dat in groep was een stukje ‘doodgaan’. Ik voelde mij nadien krachtig, gedragen en werd niet afgewezen of kreeg geen commentaar. Wow! De boomoefening wortelde mij heel diep en bracht nadien zo’n ‘hart’ klank in het ontmoeten met gesloten ogen van de anderen. Een van de meest intense momenten beleefde ik als we een klankrij vormde en de vrouw voor mij diep begon te snikken. Alles werd een, het verdriet, de klank… Tonke, je leidde dit geweldig en met zoveel liefde en aandacht. Ik hoop nog vele klanktantradagen mee te maken!”

In liefde, Patrick

“Toen wij de oefening deden waarbij we ons overgaven aan de ruimte en wij op een gegeven moment onze handen langs ons gezicht hielden, riep dat bij mij heel veel emoties op en ik huilde. Ik mocht daar eerst in groepsverband klank aan geven. Toen ik later vertelde dat ik de opgeslotenheid in mijzelf zo sterk had ervaren kwamen weer de emoties op en mocht ik daar alleen klank aan geven. Ik voelde dat steeds krachtiger worden en had het gevoel te willen dóórbreken. Door deze klank te geven ervaarden anderen in de groep ruimte en bevrijding. Ik was mij niet bewust dat ik door zelf ruimte te nemen ook anderen ruimte geef. Iets waar ik ook aan werk nu. Ik had ook geen idee dat mijn stem dit teweeg zou brengen. Geweldig! En lieve Tonke, de manier waarop jij dit begeleidt is zo liefdevol. Geeft zo’n gevoel van veiligheid. Het mag allemaal.”

Dankjewel! Animitta

“De openende kharaj,(Indiase klankmeditatie) is voor mij het openen in dieper bewustzijn geweest en ervaren dat er slechts bewustzijn is en niets anders. Wat mij betreft doen we dat telkens als opening. Ik was te laat, maar wat heet. Het kwam goed over. Antwoordvraag: Voor mij is het belangrijk geen enkele verwachting te hebben. Ik weet dat de samenkomsten buitengewoon vruchtbaar zijn, telkens weer. Ik vind het logisch dat ik kom, niet uit vanzelfsprekendheid voor jouw inzet en mijn aanleunen, maar als het volgen van een stroom, me mee laten nemen door de rivier om onderweg even weer heel fijntjes op correcties in mijn dwalingen gewezen te worden. Mijn verlangen naar heelheid is zoooo groooot! Gate, gate….( een Tibetaanse mantra). Ik geniet ook van hoe jij met de anderen bezig bent. Het leert mij heel veel over mededogen. Je hebt absoluut een fijnzinnige antenne voor de eventuele misvattingen over onszelf of iets. Voor mij geldt een 100% vertrouwensrelatie met jou = liefde. Jouw hulp bij mijn moment van verwarring kwam voor mij als een zegen, want ik vroeg me juist af wat ikzelf kon doen om wat ik al begreep ook echt los te kunnen laten. Het was een moment waarop ik geconfronteerd werd met een van de vele verwijten van mijn ex-vriend dat ik geen rekening houd met andere mensen. Terwijl ik op die momenten zo heel diep in contact met liefde was, dus zacht, helder, niet zo snel, maar zeer bewust in het moment. Het lostte volledig op. Dus je snapt dat ik dit heel waardevol vind. Als er iets bij anderen gebeurt vind ik dat even belangrijk. We zijn een, dus voelt dat ook als iets van mij, of van de wereld, of van wat dan ook.” 

Annet

“Mijn belangrijkste ervaring was weer de ruimte en eenheid die ik in mezelf en bij anderen heb ervaren. Een heel sterk samenzijn ook, wat een bevrijding van mijn klemmende zelfspot. Heerlijk! “

Anna