Ervaringen

van cursisten en leerlingen:

Feedback over de ‘Zang en Yoga’ dag op 14 mei 2017 van Timo Quint 24 jaar:

Beste Tonke en Jago,

Ik wil jullie nogmaals danken voor de mooie dag gister. Ik vond het een erg open en ontspannen dag, met veel ruimte en liefde voor elkaar. Bij mij is zeker ook het een en ander losgekomen. De afwisseling tussen activiteiten was erg aangenaam, van qi gong in het bos tot samen zingen, heerlijk!  warme groet, Timo

Tonke! Je zingt op dit fimpje met stralende ogen en je mond wijd open. Hier is Miepski Maria en ik zit voor mijn computer en zie jou op youtube, ik zing mee met jou, met stralende ogen en mijn mond wijd open. Ik moet wel! Wij kennen elkaar 20 jaar, al van voor de tijd dat de term ‘stembevrijding’ werd uitgevonden. Op jouw etage in Amsterdam, zag ik je voor het eerst. Ik heette toen nog Miep en jij heette Yashodhara. Jarenlang was jij mijn moeder, mijn lerares, mijn baken in een zware tijd. Ik piepte weken achter elkaar ‘AHHHH’, terwijl jij me begeleidde op je harmonium. Je straalde, en zei: ‘het is ZO mooi!’En ik piepte moedig verder. Lachend en in tranen, maar het was zo heerlijk en het gepiep werd in de loop der maanden langzaam klanken en zingen. En in de loop der jaren, kwam mijn stem tot leven en ook mijn ziel en mijn hart ging open en mijn leven veranderde steeds meer. Naar het licht! Onder jouw liefdevolle begeleiding en steun, naar het licht! Stilteretraites in Nederland en in India, ik volgde je en ik werd van een dwalende Miep een tevreden Maria. Zingen, zingen, zingen.

img_0772

-Lieve Tonke, Ik voelde me na de workshop heel dicht bij mijn gevoel en heel liefdevol. Je eigen stem,klank naar buiten brengen ‘puur’ en dat in groep was een stukje ‘doodgaan’. Ik voelde mij nadien krachtig, gedragen en werd niet afgewezen of kreeg geen commentaar. Wow! De boomoefening wortelde mij heel diep en bracht nadien zo’n ‘hart’ klank in het ontmoeten met gesloten ogen van de anderen. Een van de meest intense momenten beleefde ik als we een klankrij vormde en de vrouw voor mij diep begon te snikken. Alles werd een, het verdriet, de klank… Tonke, je leidde dit geweldig en met zoveel liefde en aandacht. Ik hoop nog vele klanktantradagen mee te maken! In liefde, Patrick mei 2015.

....ever flowing towards the One......

….ever flowing towards the One……

  -Toen wij de oefening deden waarbij we ons overgaven aan de ruimte en wij op een gegeven moment onze handen langs ons gezicht hielden, riep dat bij mij heel veel emoties op en ik huilde. Ik mocht daar eerst in groepsverband klank aan geven. Toen ik later vertelde dat ik de opgeslotenheid in mijzelf zo sterk had ervaren kwamen weer de emoties op en mocht ik daar alleen klank aan geven. Ik voelde dat steeds krachtiger worden en had het gevoel te willen dóórbreken. Door deze klank te geven ervaarden anderen in de groep ruimte en bevrijding. Ik was mij niet bewust dat ik door zelf ruimte te nemen ook anderen ruimte geef. Iets waar ik ook aan werk nu. Ik had ook geen idee dat mijn stem dit teweeg zou brengen. Geweldig! En lieve Tonke, de manier waarop jij dit begeleidt is zo liefdevol. Geeft zo’n gevoel van veiligheid. Het mag allemaal. Dankjewel! Animitta, 2016.

img_1034

   – De openende kharaj,(Indiase klankmeditatie) is voor mij het openen in dieper bewustzijn geweest en ervaren dat er slechts bewustzijn is en niets anders. Wat mij betreft doen we dat telkens als opening. Ik was te laat, maar wat heet. Het kwam goed over. Antwoordvraag: Voor mij is het belangrijk geen enkele verwachting te hebben. Ik weet dat de samenkomsten buitengewoon vruchtbaar zijn, telkens weer. Ik vind het logisch dat ik kom, niet uit vanzelfsprekendheid voor jouw inzet en mijn aanleunen, maar als het volgen van een stroom, me mee laten nemen door de rivier om onderweg even weer heel fijntjes op correcties in mijn dwalingen gewezen te worden. Mijn verlangen naar heelheid is zoooo groooot! Gate, gate….( een Tibetaanse mantra). Ik geniet ook van hoe jij met de anderen bezig bent. Het leert mij heel veel over mededogen. Je hebt absoluut een fijnzinnige antenne voor de eventuele misvattingen over onszelf of iets. Voor mij geldt een 100% vertrouwensrelatie met jou = liefde. Jouw hulp bij mijn moment van verwarring kwam voor mij als een zegen, want ik vroeg me juist af wat ikzelf kon doen om wat ik al begreep ook echt los te kunnen laten. Het was een moment waarop ik geconfronteerd werd met een van de vele verwijten van mijn ex-vriend dat ik geen rekening houd met andere mensen. Terwijl ik op die momenten zo heel diep in contact met liefde was, dus zacht, helder, niet zo snel, maar zeer bewust in het moment. Het lostte volledig op. Dus je snapt dat ik dit heel waardevol vind. Als er iets bij anderen gebeurt vind ik dat even belangrijk. We zijn een, dus voelt dat ook als iets van mij, of van de wereld, of van wat dan ook. Annet, 2015.

bevrijding

bevrijding

–  Mijn belangrijkste ervaring was weer de ruimte en eenheid die ik in mezelf en bij anderen heb ervaren. Een heel sterk samenzijn ook, wat een bevrijding van mijn klemmende zelfspot. heerlijk!  Anna 2016